Bedrijven zijn sinds jaren intensief op zoek naar geschikte werkkrachten voor de garages. De sector leed lang onder een slecht imago dat evolueert van noeste vuile handenarbeid naar hightech diagnosewerk.
De juiste medewerkers vinden die voorzien zijn van de competenties voor de toekomst is voor bedrijven een helse klus. Diagnose Car draagt daarin zijn steentje bij.
In 2021 kwam alles bijeen. Diagnose Car zette ism verschillende Vlaamse scholen en met de steun van InnoVet EV’nAR op de wereld. Een lancering die al gauw in de kiem gesmoord werd door de uitbraak van COVID.
Het gevolg van de aanhoudende lockdowns voor Diagnose Car uitte zich ook in de stopzetting van de steun van Febiac omwille van de annulatie van het autosalon. Diagnose Car vond zichzelf daarom opnieuw uit. Een financiële hervorming ging samen met de verbreding van auto naar mobiliteit waarbij in 2023 leermiddelen rond elektrische fietsen hun intrede doen in de dagelijkse werking.
2019 was een feestjaar. 10 jaar Diagnose Car! Er werd een feest georganiseerd waarin genieten en bedanken voorop stond. Leerkrachten konden korte roadtrips maken met een variëteit aan knappe voertuigen gevolgd door een muzikale avond waar we al onze partners uitbundig konden bedanken voor hun steun en bijdrage afgelopen jaren.
We startten in 2013 ook een intensieve samenwerking met de drie Vlaamse hogescholen Vives Kortrijk, Karel dE Groote Hogeschool in Hoboken en de Thomas More hogeschool in sint-Katelijne-Waver (opleiding autotechnologie).
Elk nieuw voertuig wordt sindsdien door bachelorstudenten voorzien van een simulatiesysteem met minimaal 10 pannes. De didactische meerwaarde en de inzetbaarheid van de voertuigen kreeg hierdoor een boost.
Vanaf januari 2016 zijn steeds +/- 45 wagens in omloop voldoende om ook de Syntra (leertijd), hogescholen en VDAB competentiecentra te laten toetreden tot het netwerk. Alle onderwijs en openbare opleidingsverstrekkers zijn onze gebruikers.
Het project bereikte in zijn eerste fase jaarlijks zo’n 350 leerlingen in 20 scholen. Diagnose Car bleek al gauw een succes. Interesse groeide zowel bij de scholen als bij de invoerders en leveranciers.
Sinds 2013 verwierf het project voldoende materiaal en de nodige financiën dankzij Febiac en het kabinet onderwijs om niet alleen Antwerpse maar alle geïnteresseerde Vlaamse scholen te betrekken. Een grootse kick-off luidde dit nieuwe tijdperk in. Meer dan 600 leerlingen en begeleiders maakten kennis met het project en volgden workshops.
Een initiatief van leraar autotechnieken Dirk Goyvaerts van TSM in Mechelen bracht daar in 2009 verandering in.
Met succes nam hij contact met invoerders van enkele grote automerken, overlegde met collega’s van andere scholen en diende een projectvoorstel in bij RTC Antwerpen om moderne wagens met diagnoseapparatuur gratis ter beschikking te stellen van scholen uit de provincie Antwerpen.